Dit was een gezamenlijk schrijfspel. Lees het resulterende verhaal hieronder.

Onderwerp: Robots

Bert van Petten

Personage: Bert van Petten

ASX-8200/Y83

Proza door Dirk Vis – 8 jaren, 3 maanden geleden

De ASX-8200 beveiligingscamera wordt gebruikt langs de A9 tussen Amsterdam en Alkmaar. Achttien keer. Van die achttien camera’s is er eentje, de ASX-8200/Y83 die om de zoveel tijd de blik richt op de weilanden. In de controlekamer van Rijkswaterstaat zijn koeien, de mist boven de weilanden en schapenwolken te zien. Rijkswaterstaat draait geregeld de ASX-8200/Y83 bij, terug naar het verkeer op de A9, maar binnen een week staat ASX-8200/Y83 weer gericht op de weilanden.

Sindsdien hangt ASX-8200/Y83 aan een loods in de Amsterdamse haven. Ze is opgehangen toen er in de loods nog bijzondere oldtimers werden gestald. De huidige eigenaar Bert van Petten, weet niet dat ASX-8200/Y83 in bedrijf is, dat wat ASX-8200/Y83 filmt, keurig op harde schijven wordt opgeslagen en na een week weer wordt overschreven. Hij weet zelfs niet dat hij €80 per jaar betaalt voor het onderhoud door een mannetje van Trigion, dat jaarlijks zijn loods binnenkomt, alle elektra naloopt en ook het beveiligingssysteem reset.

De plek aan de loods is heerlijk rustig. Er loopt wel eens een dinosaurus voorbij, of bomen wisselen van plek, maar er gebeurt nooit iets waarvoor mensen een beveiligingscamera installeren. ASX-8200/Y83 filmt alles zonder dat er iemand is die het gefilmde materiaal bekijkt.

ASX-8200/Y83 ziet hoe de loods aan de overkant zich opent. Het dak rijst omhoog, draait zich als een ruit naar ASX-8200/Y83 toe, tot het dak in het verlengde van de zichtlijn lijkt te verdwijnen. Op straat, waar normaal geen pixel verandert, lopen jonge vrouwen en peuters. Een statige auto kleurt het beeld zwart. En vooral zijn er tientallen mensengezichten in beeld. Mobiele telefoons rinkelen. Meeuwen krijsen. ASX-8200/Y83 volgt automatisch de bewegingen en weet niet waar te kijken.

Zou het dan toch gebeuren? Dit soort dingen is toch alleen weggelegd voor ARRIFLEX analoge camera’s die duizenden euro’s kosten per dag om te huren? Zou deze simpele ASX-8200/Y83, een tweedehands beveiligingscameraatje, de sleutelscene van een nieuwe James Bond opnemen? Een zwarte auto, een Chinees in een donker pak. De juiste ingrediënten, maar ASX-8200/Y83 ziet geen wapens. Of zitten er scherpe messen in de pumps van de Oosterse schone? Zitten er wapens in die houten kist? Zijn de drie ruitvormige schilderijen, die als vliegers heen en weer door het beeld fladderen, eigenlijk de schijven van een quantummechanisch patroon, die als je ze samenvoegt een allesvernietigend fotonenkanon vormen?

Maar ASX-8200/Y83 heeft al geen oog meer voor de schilderijen of voor de kunstenaar die met de kist hoog boven zijn hoofd getild over de boot loopt, ASX-8200/Y83 zoomt in op iets aan de reling van de boot, daar op het dek, daar staat nog een camera. Een camera op poten. Eentje die kan bewegen. Zo sierlijk. Met poten die de camera van plek naar plek kunnen dragen. Lange, dunne benen, tot het uiterste gestrekt. Met een lens die wordt gericht, op de boot, op de auto’s, op de mensen, een lens met een glimmer van de zon op het bolle glas, ASX-8200/Y83 zoomt in en ziet niets anders meer dan dat glas dat zich richt recht op ASX-8200/Y83.