Dit was een gezamenlijk schrijfspel. Lees het resulterende verhaal hieronder.

Klein

Essay door B Punt – 8 jaren geleden

Stijl voorspelt motief
Mijn leven lang heb ik te kleine schoenen gedragen. Zou iedere vrouw haar voeten te groot vinden en haar borsten te klein? Uitzonderingen zijn er altijd; cup F wil misschien graag maat 40. Maar goed, het is wel dat sommige lichaamsdelen van de meeste mensen liever groter dan gemiddeld zijn, andere kleiner. Voeten en oren horen klein, borsten en ogen groot, benen en haren lang. Van alle lichaamsdelen verschillen pupillen en irissen den ik het minst van grootte, misschien zijn die bij iedereen ongeveer even groot. De ogen eromheen kunnen groot of klein zijn, de iris is een constante, de pupil wordt iets groter of kleiner maar dat verschil is van mens tot mens nooit zo groot als tussen cup A en cup B of tussen maat 36 en maat 37.
In verschillende werelden mochten verschillende lichaamsdelen buiten de gewone proporties geraken. Extremen worden gemiddelden. Uitzonderingen worden regel. In het westen zijn het nu borsten, in het oosten waren het vroeger voeten. Borsten hier en nu steeds groter, voeten daar en toen steeds kleiner.
Je kunt ze nu wel eens kopen in het westen, in winkels voor antiek of snuisterijen. Rode of witte zijde, geborduurd op dezelfde wijze als jurken of parasols; nog voor je kunt zien dat het een draak of landschap voor moet stellen, denk je al dat het een draak of landschap moet voorstellen, zo vaak is dat al gebeurd; niet form follows function maar stijl predicts subject. Stijl voorspelt motief.
Overal waar te voor staat is niet goed, behalve bij tevredenheid. Zei mijn opa dat echt of heb ik zo vaak gelezen dat opa’s zulke dingen zeiden dat ik ook mijn eigen exemplaar er mee heb opgezadeld. Het is zo”n rottige uitspraak. Ik moet er nu toch aan denken, omdat ook bij lichamen er een grens is aan de waardering voor extremen. Bortsen kunnen te groot zijn, voeten te klein. In het geval van de Chinese kleine voetjes is dat niet zo. Niet te klein, mits beschoend. Want zonder schoenen zijn de voeten mismaakt; allemaal onderdanen van de stiefzusjes van Assepoester. Wie eenmaal zulke ingebonden voeten naakt heeft gezien, kan voortaan door zijde heenkijken; ziet altijd de mismaaktheid, de gebroken botten, de voor tenen en wreven onnatuurlijke buigingen. Kleding is meestal bedoeld om het lichaam zo te presenteren dat men het juist ontkleden wil. Maar deze schoentjes nodigen niet uit tot striptease; ze moeten aanblijven, zelfs in bed.