Dit was een gezamenlijk schrijfspel. Lees het resulterende verhaal hieronder.

De Klokkenluiders van het Catshuis

Proza door Lineske – 7 jaren, 9 maanden geleden

Ik sta hier tegenover de hoofdingang van het Gemeentemuseum in Den Haag, waar het sinds enkele uren een heksenketel is. Steeds meer mensen verzamelen zich bij het museum, daartoe opgeroepen door berichtjes op Twitter die constant worden uitgezonden en de stand van zaken in het museum melden. Het aantal volgers stijgt per minuut. De Stadhouderslaan is nu al één grote massa van deinende hoofden. Om mij heen zie ik mensen met hun mobiel in de hand gespannen wachten op een nieuwe tweet. Intussen is ook de mobiele eenheid gearriveerd, want de situatie dreigt grimmiger te worden, en die heeft het gebouw omsingeld. De toegangswegen naar het museum zijn afgesloten voor verkeer, maar de alsmaar groter wordende voetgangersmenigte die oprukt naar het museum is niet meer te stuiten.

Nog even een samenvatting voor degenen die nu pas de tv aanzetten. Vanmorgen vroeg bij het opengaan van het Gemeentemuseum is een groep van ongeveer dertig personen het gebouw binnengedrongen. Ze deden zich aanvankelijk voor als vakantiegangers die om een gezamenlijke rondleiding vroegen. Nadat ze hun rugzakjes in kluizen hadden gezet, overmeesterden ze razendsnel met een verdovingsspray het museumpersoneel en enkele bezoekers die op dat moment al binnen waren. De halfverdoofde slachtoffers zijn vervolgens met dwingende hand via een zijingang het pand uitgedirigeerd. Daarna zijn alle toegangsdeuren op slot gegaan. Voor zover we weten zijn er verder geen gijzelaars binnen. Sindsdien houden de overvallers het gebouw bezet.

De bezetters maakten al snel via tweets en een eigen website contact met de buitenwereld. Ze noemen zichzelf ‘de Klokkenluiders van het Catshuis’ en het doel van hun overval is ‘niet roof, maar redding’. De groep heeft zich verzameld in de zaal waar de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan hangt. Via You Tube zijn de gebeurtenissen in het museum te volgen. De activisten zijn overigens onherkenbaar. Ze hebben langharige pruiken opgezet en dragen zwarte brillen en overalls bedrukt met Mondriaanse motieven. Uit de ramen van het museum hangen spandoeken met kreten als: STIEKEM MONDRIAAN VERKOPEN? GEEN STIJL!, MINISTERS VERPATSEN ONZE NATIONALE TROTS, STOP DE ACHTERKAMERTJESPOLITIEK, en: WIJ EISEN INSPRAAK. Ongeveer een uur geleden cirkelde een vliegtuig boven het museum met de tekst ‘Lees het manifest van de Klokkenluiders van het Casthuis’ op sleeptouw en er werden duizenden pamfletten, vastgemaakt aan penselen, uitgestrooid over de menigte.

Het manifest beschrijft de aanleiding van de bezetting en de eisen van de actievoerders. We weten nu dat een medewerker van het Catshuis ontdekt heeft dat het kabinet in het geheim de verkoop van de Victory Boogie Woogie aan China voorbereidt. De minister van Financiën heeft het voortouw genomen, nadat hij werd benaderd door een Nederlandse commissaris van de Bank of China. Deze toezichthouder wil het doek via een Chinees kunstfonds aankopen voor het bedrag dat Nederland er in 1998 voor betaald heeft. Het kabinet accepteert het bod en wil met dit geld een deel van de circa 500 miljoen euro financieren die Nederland extra moet betalen voor het dichten van het gat in de Europese begroting. Deze schokkende gang van zaken en zijn geheimhoudingsplicht brachten de betrokken ambtenaar in gewetensnood. Hij vroeg het adviespunt klokkenluiders om raad, zocht vervolgens medestanders en richtte de actiegroep ‘Klokkenluiders van het Catshuis’ op.

De activisten vinden dat Mondriaans schilderij als ‘de Nachtwacht van de 20e eeuw’ is uitgegroeid tot Nederlands nationale trots. Het doek symboliseert niet alleen de overwinning van levensvreugde en vrijheid, maar ook het behoud van de eigen identiteit. Daarom mag de Victory Boogie Woogie niet zonder slag of stoot en zeker niet zonder toestemming van het volk uit ons land verdwijnen. Het parlement is in 1998 niet op de hoogte gebracht over de aanschaf van de Mondriaan, en is nu bij de verkoop ervan opnieuw buiten spel gezet.

De groep eist allereerst dat het voltallige kabinet zich vóór twee uur bij het Gemeentehuis presenteert en in het openbaar verantwoording aflegt. De bewindslieden moeten uitleggen waarom ze willen verkopen en waarom tegen een belachelijk laag bedrag van nog geen € 40 miljoen, terwijl het schilderij in de vrije markt minstens anderhalf keer zo veel kan opbrengen. Waarom mag China voor een dubbeltje op de eerste rij zitten? Als de Chinezen Nederland zo graag willen gebruiken als springplank naar Europa, laat ze daar dan ook maar voor betalen, stellen de klokkenluiders. De tweede eis is dat de bewindslieden een referendum houden over de vraag: mag het doek opgeofferd worden voor het aflossen van een staatsschuld? De mening van het volk zal uiteindelijk doorslaggevend moeten zijn. Verder eist de groep dat het kabinet de Chinezen met hun fake Victory Boogie Woogies het land uitzet en dat die belachelijke mediahype rond al die zogenaamde nieuwe ontdekkingen stopt. Er is maar één echte VBW en die hangt in het Gemeentemuseum.

De klokkenluiders doen in hun pamflet bovendien een dringend beroep op de prinses van Oranje, die destijds als koningin graag wilde dat de laatste Mondriaan naar Nederland werd gehaald, en vragen haar om bemiddeling in deze kwestie. Het pamflet eindigt met de woorden: ‘Wij verbranden het schilderij nog liever, dan het voor een appel en een ei te verkopen aan de Chinezen.’

De politie heeft voortdurend telefonisch contact met de woordvoerder van de activisten. Welke personen deel uitmaken van de groep klokkenluiders is nog onbekend. Duidelijk is wel dat er invloedrijke en welgestelde personen bij betrokken zijn en insiders van het museum. Sommigen speculeren dat Jan Pieter Boll een van de activisten is, een familielid van de man die de Victory Boogie Woogie destijds naar Nederland haalde. Hoewel de ’klokkenluiders’ niet gewelddadig lijken te zijn, zal de groep volgens hun woordvoerder niet terugschrikken voor harde maatregelen als geen gehoor wordt gegeven aan de eisen.

De grote vraag nu is hoe kabinet en vorstenhuis dit probleem gaan oplossen. Wij houden u op de hoogte. Dit was Jacoba van Otterdijk, live voor RTL Nieuws.